Christina i Bolivia

laurdag, november 25, 2006

Trabajo en la calle

Fredag kveld har vi mulighet til aa vaere med paa trabajo en la calle - arbeid i gaten. Det er dette som er foerste etappe i arbeidet til Alalay. Andre etappe er mottakssentrene i byen, tredje Aldea (barnelandsbyen). Arbeidet gaar kort fortalt ut paa aa snakke med de som bor paa gata, og kanskje faar man til aa informere om Alalay. Men det er et veldig vanskelig arbeid fordi de fleste man treffer er godt paavirket av limsniffingen.
Hermano Miguel jobber i denne foerste etappen, og det var han vi gikk ilag med. La pelicula - filmen - kalte han det da vi gikk igjennom gatene. Og jeg er saa enig! Han kjenner de som oppholder seg i gatene, og de tuller og flirer naar de moetes, men i virkeligheten er det bare utrolig trist. Som aa vaere i en film, akkurat. Som aa vaere i en virkelighet som ikke egentlig finnes. Som i alle fall ikke finnes i Norge. Aa se den lille babyen som ligger aa sover paa gata mens mora sitter ved siden av og selger lim. Hvilke muligheter har denne jenta? Er hun ogsaa doemt til aa bo paa gata? Vil hun ogsaa bli avhengig av lim i en alder av aatte ar? Vil hun faa gaa paa skole? Vil hun noen gang faa et ordentlig hjem aa komme hjem til? Er livet hennes allerede avgjort for henne i en alder av seks maaneder? HVORDAN SKAL HUN KUNNE BESTEMME OVER SITT EGET LIV?
Jeg faar saa lyst til aa gjoere noe naar jeg ser saant. Faar saa lyst aa ta meg av dem og gi dem de trenger. Det er saa trist aa tenke paa alle flotte personlighetene og alle evnene som gaar tapt i limrusen. For det er det som er sannheten. For hver person som blir sittende fast i gjoerma, mister vi krefter som kunne blitt brukt til noe saa mye mer verdifullt. Jeg tror at hver person har muligheter og styrker som kan brukes godt i samfunnet, men ikke alle faar muligheten til aa bidra. Hvordan kan vi gi dem denne muligheten? Og er ikke denne muligheten en menneskerettighet?

4 Comments:

At 4:49 f.m., Blogger Per Oddvin Stornes said...

Hei Christina! Skjoenna veldi godt det du meina om at du he loest aa ta dei med aa gi dei et bedre liv. Ej me faer vondt i hjertet naar ej berre jenge forbi med nasen i sky for at dei smaa ungane her ikkje skal komme gaaende attiveia oss. E utruli ekkelt aa sjaa at onga som sikkert nesten ikkje kan gaa he laert aa holde ut handa for aa tigge.

 
At 11:51 f.m., Blogger Ragnhild said...

Aaaa, jenta mi! Du e so go du!!:)savna dej massse!! skjonna ka du meina! d e utruli trist aa sjaa alle som he d so vondt! som ikkje he naakka verdi framtid! faer laakt inni mej! men du maa huske paa at du e med paa aa hjelpe naaken, og at d e masse bedre enn ingenting!!:)sjol om du ofte fole at du gjer so altfor lite...staa paa videre pia mi!!=) du e toppen!:)
Stoooor klem fraa Ragnhild=)

 
At 12:54 e.m., Anonymous Anonym said...

hei chris! alle monner drar. e syns d e et veldig bra ordtak. sjøl om du ikke kan hjelpe alle, så hjelpe du nokken, og du skal ikke sjå bort ifra at inspirera andre til å hjelpe også, både her i norge og der borte. tror du gjør en kjempejobb e! stolt av d ;)
darcy ja, der sir du nokke! han får me alltid i bra humør! pusekatt!
men hellasturen ja. e må helt ærlig si at e har bange anelser angående den. e tror problemet e at ikke alle har midlane til å dra, i tillegg til at det e vanskelig å finne et tidspunkt som passa bra for alle. men e leve fortsatt i håpet, e tror d kan bli sykt artig! e ska uansett på tur neste sommer, om d blir hellas, italia eller barcelona, får vi se på. e il helst ikke fra aleine (hinthint alle sammen!) men må e så må e ;)
lykke til videre, darling! dirty-bob helsar!

 
At 4:44 e.m., Anonymous Anonym said...

Neimen hei! Har du å blogg! E så d i avisa før du dro, å blei vel en smule misunneli... Så utroli kult å vær i Bolivia. Menmen, Oslo funka d å, foreløpi iallfall. Giddake lese ned alle postane dine akkurat no, men virka jallfall som du har d fint, å d e fint. Kordan går d me spansken, kjære kone? Ellers tar e å legge d til på bloggen min e, så e ikke glemme å sjekke kordan du har d fra tid t anna...;) Vi sees vel når du e skambrun en vakker dag...

 

Legg inn en kommentar

<< Home